Itt a Medvehagyma szezon!

A medvehagyma az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, az amarillisz félék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák. Azonban nem csak a medvék, a vaddisznók is előszeretettel fogyasztják ezt az értékes finomságot. Az elkövetkező időszakban indul a medvehagyma szezon, és bárki élvezheti a finomság jótékony hatásait!

A Medvehagymának számos elnevezése lehet, népies nevei között szerepelnek a:

jurda,kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma megnevezések is.

Hogyan is néz ki a medvehagyma?

medvehagyma - allium-ursinum
medvehagyma – Allium-Ursinum

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A medvehagyma virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak.

Háromrekeszű toktermése van. A medvehagyma évelő növény, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Virágzása áprilisra-májusra tehető. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. A medvehagyma leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

A medvehagyma szezon alatti gyűjtéskor fontos az óvatosság!

Mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.

A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak. Virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye. a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése.

medvehagyma megkülönböztetése
medvehagyma megkülönböztetése

A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad!

A medvehagyma jótékony hatásai

A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Ezen kívül bélfertőtlenítő, lassítja a koleszterin lerakódást az érfalakba, és a végtagok keringését és javítja. A medvehagyma alkoholos tinktúrájára képes az érfalakban lerakódott koleszterint lebontani. Tinktúrái jótékonyan hatnak a vércukorszint csökkenésére, valamint természetes gyógymód a migrénes fejfájásra. A medvehagyma frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.

Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét. Célszerű a lefagyasztás előtt levákuumozni egy vákuumozó készülékkel a medvehagymát, így légmentesen tehetjük be a hűtőnkbe, ráadásul a speciális vákuumfóliáknak köszönhetően jobban is megőrzi frissességét. A medvehagyma hatóanyagai az alkicisztein-szulfoxidok, kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditinek.

A Medvehagyma felhasználása

A medvehagyma szezon alatt remek kiegészítőként használhatjuk salátákba, szendvicsekben, levesekhez, burgonyás ételekhez, krémlevesként, szószként de akár süteményekben felhasználva is ízletes. Tehetjük körözöttbe felaprítva, szórhatjuk pizzára, pogácsába, de készíthetünk belőle mártást is.

Reméljük kedvet hozott rövid cikkünk a medvehagyma megízleléséhez, kipróbálásához. Csak ajánlani tudjuk, ezt az egészséges, szezonális finomságot!

forrás: Herbáció – A népi gyógyreceptek magazinja 2016/1 száma

KNB

Vélemény, hozzászólás?