A felnőtt színező, avagy hogyan oldjuk a stresszt?

Felnőtt korban már kevésbé gondolnánk arra, hogy elménk lecsillapítására elővegyünk egy színező könyvet és a délutánt azzal töltsük, hogy különböző állatformákat vagy virágokat, alakzatokat színezgessünk. Pedig a tavalyi év legkeresettebb könyvei közé tartoztak a felnőtteknek szóló színező könyvek. Ez a stressz oldó tevékenység pedig még most, napjainkban is töretlen. A felnőtt színezők különböző tematikájú mintagyűjtemények, melyekben csak a kontúrok vannak előre megrajzolva. Hasonlóan a gyermekkorunkból ismert színezőkhöz, a felnőtt színezőknél is a már kész ábrákat, motívumokat kell kedvünkre kiszínezni. Nagy tévhit, hogy a színezés gyerekes elfoglaltság lenne.

 

felnőtt színező 2Hogy miért lehet olyan népszerű a felnőtt színező?

Sosem kellett egyszerre annyi dologra figyelnünk, mint manapság. Nézzük a tévét, miközben olvassuk az interneten a híreket, de közben még a konyhában is vagyunk és figyelünk, hogy ne égjen oda a vacsora. Egyszerre több dolgot csinálunk, így viszont agyunk nem képes kikapcsolni egy percre sem. Viszont, ha leülünk színezni, akkor, csak arra figyelünk, (jobb esetben nem szól a tévé, és másra sem kell figyelnünk) így vissza tudjuk állítani az agy normális koncentrációs képességét, és ellazulunk.

 

A flow élmény

Színezés közben kikapcsol az agyunk, szinte már meditatív állapotba kerülünk. Ilyenkor kizárjuk a külvilágot, elülnek fejünkben a csapongó gondolathullámok. Csíkszentmihályi Mihály a flow-ról, azaz áramlatról beszél A tökéletes élmény pszichológiája című könyvében. Véleménye szerint bármilyen tevékenység okozhat „különleges” élményt az embernek, ami egyszerre vált ki sikerességet és megelégedettséget, és kíván belemerülést és koncentrációt. Felnőtt színezéskor egyes pszichológusok szerint tapasztalható ez az áramlat, a flow-élmény, vagyis az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Annyira feloldódik a tevékenységben, hogy bármi áron folytatni akarja, pusztán saját magáért.

 

A felnőtt színezés pozitív hatásai

Fejlődik a kreativitásunk, a problémamegoldó képességünk. Azok a felnőttek, akik rendszeresen töltenek időt a színezéssel, könnyebben és sokoldalúbban oldják meg a felmerülő problémákat. Kikapcsol, akár a meditáció. A színezés ugyanolyan meditatív tevékenység, mint a jóga vagy a csendes elmélkedés. Segít lecsillapodni és teret enged a gondolatok szabad áramlásának vagy akár elengedésének. Fejleszti a motorikus képességeket. Miközben oda figyelünk arra, hogy a vonalak között maradjunk, elképesztő mértékben fejlődik a kéz-szem koordinációnk Ezért ajánlják a gyerekeknek is a színezést, de felnőttkorban ugyanúgy fejleszthetjük vele motorikus képességeinket.
Elűzi a negatív gondolatokat. Szinezés közben, csak arra összpontosítunk, amit csinálunk, így a negatív gondolatok nem tudnak beférkőzni a fejünkbe. Csökkenti a stresszt és a szorongást. Mindezeket összefoglalva pedig elmondható, hogy a színezés egyik jótékony hatása a stressz oldás, és a szorongás megszüntetése. „Sok embernek ijesztő lehet egy üres lap. Ám egy kifestőkönyv, amelyet csak színezni kell, megmozgatja a kreatív energiáikat. És természetesen van a tevékenységben egy nagy adag nosztalgia is, hiszen a színezés mindenkit a gyerekkorára emlékeztet” Johanna Basford

 

Kinek ajánlott a felnőtt színezők kipróbálása?

Igazából mindenkinek. Azonban Parádi Orsolya, a Pandala-szigetek szerzőjének szavaival élve „Ha kicsit kikapcsolna, lelassulna. Ha a gyerekkorából szép emlékeket idéz fel a színezés. Ha szereti a szép ábrákat és örömmel tölti el, hogy ő is hozzátett valamit. Ha szürkének érzi az életét.”

Egy felnőtt színező remek ajándék ötlet lehet kedvesünknek, szüleinknek vagy barátainknak, ha valami különlegessel szeretnénk őket megajándékozni. Azonban ne feledkezzünk meg magunkról sem!

Forrás:
librarius.hu higherperspectives.com

Szerző: KNB

Vélemény, hozzászólás?