Fejfájás ellen természetesen I. rész

A fejfájások hátterében nagyon sok ok húzódhat meg, a láztól, az arcüreggyulladástól a nyaki gerinc kopásáig, az agydaganattól az agyvérzésig. A fejfájások 99 %-a azonban az a tipikusan funkcionális probléma, amikor semmilyen szervi elváltozás sem mutatható ki az orvosi vizsgálatok során, a szervezet működése azonban valami miatt még sincs egyensúlyban. Nincsen szervi elváltozás, a beteg feje mégis fáj. Ilyen például a migrén vagy a tenziós fejfájás. Az ilyen típusú fejfájás ellen természetesen is felléphetünk. Az alábbi módszereket azoknak javasoljuk, akiknek funkcionális fejfájása van, azaz nem sikerült a fejfájás hátterében szervi elváltozást kimutatni. Ebben a cikksorozatban segítséget szeretnénk nyújtani Önöknek, hogyan vegyék fel a harcot a fejfájás ellen természetesen.

Aszpirin helyett zöldség, gyümölcs?!

A fűzfateát már az ókori egyiptomiak is alkalmazták láz- és fájdalomcsillapításra. A fehér fűzfa kérgének főzetét Hippokratész is használta gyulladáscsökkentésre, lázcsillapításra. A gyógyfüves emberek számtalan egyéb betegségre is javasolták: vízhajtásra, hányinger csökkentésére, pattanások kezelésére, szexuális vágy elfojtására. Ma már tudjuk, hogy a benne lévő legértékesebb vegyületek és hatóanyagok a szalicin, a fenol-glikozidok, a szalicil-alkohol és flavonoidokat. A jól ismert gyulladás- és fájdalomcsillapító aszpirin hatóanyaga az acetilszalicil-sav, ami a szervezetben szalicilsavra bomlik le. Napjainkban gyógyszer formájában elsősorban általános gyulladáscsökkentésre, lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emellett fejfájás csökkentésére, menstruációs görcsök enyhítésére, ízületi gyulladás csökkentésére adják. Nem árt tudni, hogy a szalicilsav számos gyümölcsben, zöldségben, gyógynövényben és fűszerben is megtalálható de, jóval egészségesebb, természetesen hasznosuló formában. Ilyen szalicil forrás például a szőlő, az áfonya, a cseresznye, az aszalt szilva, a narancs, a málna, a brokkoli, a sárgabarack, a spenót, az uborka, sőt még a burgonya is. Ezek a zöldségek és gyümölcsök is segíthetnek a fejfájás ellen természetesen. Egy heves, gyötrő migrénes rohamot természetesen nem fog tudni megszüntetni két kiló gyümölcssaláta, de ha rendszeresen fogyasztjuk nagyobb mennyiségben ezeket a növényeket, akkor csökkenni fog a migrénes rohamok gyakorisága és intenzitása.

Masszázs

A masszázs az emberiség ősi gyógymódja. Mellékhatás mentesen, hatékony segítséget nyújthat a fejfájások esetében is. Éles, nyilalló fejfájás fogjuk az egyik kezünk hüvelykujját a másik kezünk tenyerébe és a másik kezünk hüvelyk és mutató ujja közé fogva masszírozzuk határozottan a képen jelzett területet (Di 4 pont).

fejfájás ellen természetesen akupresszúrával

Szemek környékének fájdalma

A szem környéki fejfájás gyakran nagyon kellemetlen és fájdalmas. Befolyásolhatja a látást is, ami elhomályosulhat vagy vibrálhat. Ilyen esetekben a szem környékének tartós, határozott, de nem durva masszírozása segít a fájdalom jelentős csökkentésében. Fontos pontok a szemöldök fölötti terület, a szemzug melletti orrgyök területe és a halánték külső szemzug közeli területének továbbá a szem alatti járomcsont területének határozott masszázsa. Mind ezalatt szemeinket hunyjuk be és próbáljuk meg lazítani.

Homlok és halánték táji fájdalmak

A homlok és a halánték lüktető vagy tompa nyomó, feszítő fájdalma esetén a halánték külső szemzug közeli területének továbbá a szem alatti járomcsont területének és a szemfölötti régió határozott, ujjbeggyel végzett masszázsa általában jelentős javulást hoz, csökken a fájdalom. Mind ezalatt szemeinket hunyjuk be és próbáljuk meg lazítani.

Fejfájás ellen természetesen: légzéssel!

A migrénnel kapcsolatos modern kutatások bebizonyították, hogy a migrének egy részében az agy bizonyos területeinek vérkeringése megváltozik, ezáltal az agy oxigén ellátása is módosul. A légzésünk szabályozásával jótékony hatást tudunk kiváltani a vér oxigén telítettségének fokozása révé. Üljünk le egy lehetőleg csendes, nyugott helyre (egyébként zajos helyen is nagyon jól működik). Hátunk legyen egyenes, talpunk nyugodjon a talajon, kezeinket helyezzük a combunkra kényelmesen. Számoljunk el lassan négyig, mialatt a tüdőnket teleszívjuk levegővel úgy, hogy az amennyire csak lehet, egyenletesen táguljon a has, a mellkas és a tüdőcsúcs irányába, azaz teljen meg az egész tüdőnk levegővel. Ezután ugyanebben a ritmusban, négyig elszámolva folyamatosan fújjuk ki a levegőt. A fejfájás ellen természetesen így is védekezhetünk.

Amennyiben a természetes módszerekkel nem szűnnek meg a fejfájás tünetei, úgy forduljon képzett szakemberhez, ahol szakszerű kezelésben részesítik, fejfájás kezelési terápia keretein belül.

Dr. Kiss Szóllinger Attila

Vélemény, hozzászólás?