A gyermekkori rövidlátás okai, befolyásoló tényezői

Az elmúlt években, világszerte drámaian megnőtt a gyermekkori rövidlátás előfordulásának gyakorisága, illetve annak súlyossága. Kelet Ázsia bizonyos országaiban az iskoláskorú gyerekek több mint 80% érintett, egyre fiatalabb korban jelentkezik. A rövidlátás előfordulásának ilyen gyors növekedése nem magyarázható csupán genetikai tényezőkkel, bizonyos környezeti tényezők hatásával hozható összefüggésbe, melyek szerepet játszanak ezen fénytörési hiba kialakulásában. Tehát a gyermekkori rövidlátás többtényezős folyamat eredménye lehet, melynek vannak genetikai, környezeti és életmódbeli okai is.

Ismert tény, hogy több mint száz gén felelős a kialakulásában azonban tanulmányok szerint az öröklődési hajlam kisebb százalékban felelős, mint azt korábban feltételezték, ugyanis növekvő tendenciát mutat azon rövidlátók száma, ahol a családban (szülők, nagyszülők) nem voltak rövidlátók.

Az állapot kialakulásáért felelős környezeti tényezők még nem teljesen tisztázott, hogyan fejtik ki hatásukat. Az sem pontosan ismert, hogy mely befolyásoló tényezővel magyarázható a jelenség. A napfénynek, a szabadba töltött időnek, a távolabbi fókuszállapotnak vagy a D- vitaminnak van hozzá köze.

A természetes fény, a napfény jellemzői (intenzitás, spektrális eloszlás) különböznek a mesterséges fényétől, bizonyos tanulmányok szerint ezzel hozható összefüggésbe a természetes fény védő hatása.
Más tanulmány szerint a közeli munkával, azzal, hogy a tevékenységeink nagyrészét gyermekkortól közel végezzük, számítógép, okostelefon, hordozható eszközök használatával a rövidlátás előfordulása növekvő tendenciát mutat. Iskoláskorú gyermekek körében a hosszú tantermi ücsörgés is szerepet játszik a kialakulásában.

Nagymértékben befolyásolhatja a látás romlását a tanulmányok hossza, egyes vizsgálatok szerint ugyanis a rövidlátás kialakulásának kockázata kétszer olyan nagy az egyetemi végzettséggel rendelkező személyeknél, mint azoknál, akik 16 éves korukig befejezik tanulmányaikat.

Szakértők szerint az elmúlt évtizedekben lezajlott városiasodásnak is a következménye a rövidlátás. Az emberiség egyötöde rövidlátó, az USA-ban 25-35%, míg Ázsiában 70-80%, az eszkimóknál, akik hagyományos életmódot folytatnak 2% körül van.

gyermekkori rövidlatas

Mit tehetünk a gyermekkori rövidlátás megelőzése érdekében?

A jelenlegi ismeretek birtokában a folyamatos közelre nézés, közeli munka, valamint az időszakosan távolra nézés hiánya rövidlátáshoz vezethet, emiatt közeli munka esetén tartsunk szünetet és nézzünk távolra. Számítógép előtti munkavégzés esetén tartsunk pihenőt, de a munkaszünetben ne olvassunk, hanem távolra tekintsünk.

Fontos, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban, természetes fényben, tanulás, számítógépezés esetén tartsanak pihenőt. Taiwanban csökkent a rövidlátás amióta az iskolák napirendjébe több szabadban végzett tevékenységet vezettek be.

Ugyanakkor nagyon fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, illetve a megfelelő erősségű szemüveg hordása. Ugyanis önmagában a rövidlátás nem okoz vakságot, de megnöveli különböző szembetegségek kockázatát, illetve annak a szövődményeit.