9 dolog, amit a teakeverékekről tudni érdemes

Ittál ma már egy „jó kedv” teát?

Gyógyító, nyugtató, jó hangulatot csináló: Egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatású és wellness tea keverék kerül a piacra. De mit tudnak ezek mégis?

Árulkodó tea nevek

Frappáns nevek alatt futnak a boltokban megtalálható tea keverékek, ilyenek például a „Detox”, a „ Jó kedv”, „Csendes lélek” vagy a „Holdfázis tea”. Ezeket a tea keverékek úgy állítják össze, hogy az a fogyasztó számára valamilyen jótékony hatással bírjon. Egyes teák a testet tisztítják meg, boldogabbá vagy jobb kedvűvé varázsolják a fogyasztóját, de olyan is előfordul, ami aktivizálja, a szervezetünk védekező képességét, legalábbis hisszük, hogy így van. Egyes gyógyteákat prevenciós célokra is használhatnak, illetve találhatunk olyan tea keveréket is amelyet a rák ellenes küzdelmekben alkalmaznak. Ilyen bioterápiás gyógytea például a CoD Tea is, amely a délamerikai esőerdő gyógynövényeiből készül, mint például a macskakarom (Uncaria Tomentosa).

A szomjúság a különféle Wellness teákra egyre növekszik, nincs ez másképp a kínálattal sem. A boltok polcain a külföldi márkáktól a hazai márkájú teákig már számos teakeverék megtalálható, melyek testünkre, lelkünkre gyakorolt valamely jótékony hatásukat hirdetik. Melyik számunkra mégis a legideálisabb? Mennyi egészségre gyakorolt pozitív hatása van ezeknek a teáknak?

Szálas teakeverék Szálas teakeverék

9 dolog amit a tea keverékekről tudni érdemes

 1. A csomagolás, és ami benne van

  Általában a hangzatosabb elnevezésű teakeverékek csomagolását igyekeznek a lehető legesztétikusabban, a legszebben megtervezni, melyek megragadják figyelmünket, amikor a boltok polcai között sétálunk. Fontos az első benyomás és egy jól tervezett dobozon sok múlhat, hogy megálljunk és levegyük azt betéve a kosarunkba.
  Tisztában vagyunk azzal, hogy egy tea elfogyasztása még nem feltétlen tesz minket optimistábbá. Azonban magában csak az aroma és a melegség pozitívan befolyásolhatja a kedvünket. Mindemellett ha jó kedvünket szeretnénk fokozni, akkor a teafogyasztás mellett szól az is, hogy nincs akkora kalória tartalma, mint például a csokoládéknak.

 2. Gyógyteák, amik hatnak az egészségünkre

  Bizonyított egészségügyi hatása a gyógyszereknek és a gyógyteáknak van, melyeket szabadon megvásárolhatunk akár online web shopokban vagy boltokban, de egyeseket csak gyógyszertárban szerezhetünk be. Például az orvosi zsálya nagyon hatékony torokfájásra, emésztésre pedig az édeskömény, kömény vagy az angyalgyökér megfelelő. A gyógyszertári teáknak tartalmazniuk kell bizonyos részben gyógyászatilag aktív összetevőket.

 1. Wellness teáknak „nincs” kimutatható hatása

  Ellentétben a gyógyteákkal nincs mért vagy kimutatható hatása. A „jó éjszakát” vagy az „Energia” elnevezésű tea keverékek forrázata többnyire mentálisan hatnak ránk. Tehát az ígért hatás működik. Kutatott és dokumentált hatásai a zöld és fekete teának van, amik gyakran összetevői a wellness teakeverékeknek.
  A theanin aminosavnak lazító, a koffeinnek serkentő hatása van, így a kettő együtt egy állapotot, úgynevezett nyugodt éberséget eredményez, így kiegyensúlyozott, nyugtató hatást érezhetünk. Egy másik aminosav, a theogallin mint antidepresszáns hat és javítja az agyi teljesítményt.

 1. A szárított gyümölcsdarabokban kevés a vitamin

  Bár csekély mennyiségben tartalmaznak a teakeverékekben lévő száírott gyümölcs vitamint, mégis érdemes olyat választani, amiben van. A gyümölcsdarabok inkább a kívánt ízt biztosítják, az eper vagy az alma diszkrétebb ízt ad, mint a menta vagy a gyömbér.

 1. A teakeverékek általában ízesítettek

  Néhány teához további (jobb esetben természetes) aromákat adagolnak, a jobb ízvilág eléréséhez. Az Earl Grey tea pl. elképzelhetetlen lenne valódi bergamott olaj nélkül. Mégis mért adnak a teákhoz inkább aromát? Többnyire az aromás teák lényeges olcsóbbak, vegyük például a vanília ízűt, mely jóval olcsóbb mint a valódi vanília tartalmú. A másik ok, hogy sok gyümölcsre lenne szükség nagy mennyiségben, hogy a forrázat ízes legyen. Az teafilterben mindössze 1,5 gramm, egy piramis tasakban 2 gramm tea fér el. A gyümölcsteák ezért is aromásítottak.
  Ám a fogyasztók jobban kedvelik általában a nem ízesített, aromásított teákat. Ennek pedig egyszerű az oka: az egészséges életmódra való törekvésbe nem fér bele, hogy laboratóriumi körülmények között kivont és a természetes ízeket utánzó anyagokkal teli teákat fogyasszunk.

 1. A szálas tea nem biztos, hogy jobb, mint a filteres

  Nagyon gyakran ugyanaz az összetevőjük és csak abban különböznek, hogy szitálva lett vagy finomra vágva, hogy elférjen a tasakokban. A tea filterek hatása: mivel kisméretű összetevőkből áll a filterekben található keverék, így a víznek nagyobb a „támadási” felülete, így a gyógynövényekből származó illóolajok, ízek, jobban kioldódnak, mint a szálas teákból. További előnye a tasakos teáknak a jobb keveredés, így ugyanis egyenlő arányba tartalmaz gyümölcsöt, fűszert, virágokat, mintha ömlesztett, szálas formában használnánk. A szálas teánál előfordulhat, amennyiben nem használunk külön teaszűrőt, hogy lefőzés után szabadon úszkálhat a főzetben mintegy táncot járva a felszínén.

Filteres tea Filteres tea

 1. A tea filter nem környezetkímélő

  Tanulmányok azt mutatják, hogy csak kis különbség van szálas vagy filteres tea használat között. Egyes gyártók már a tea filtereket banánrostból vagy kukoricakeményítőből készítik, melyek biológiailag lebomlanak, mint ahogy a madzag, mely a része is.

 1. Újra és újra fedeznek fel káros anyagokat a gyógyteákban

  A német Ökotest magazin nem rég 23 gyógynövényt vizsgált, köztük a borsmenta, kamilla és a hagyományos márkáknak több mint felében talált mérgező anyagot, permetszert, mely a májra nézve káros, illetve rákkeltő anyagot talált, ami meghaladja a napi tűrésértéket.

 1. Egyes teákból forrázatot, másokból főzetet kell készíteni

  A főzési időt általában feltüntetik a csomagoláson, amelyek nem szoktak tartani 10 percnél tovább. A teljesebb íz kinyerése érdekében ezen felül is érdemes áztatni egyes keverékeket, miután forrásban lévő vízzel leöntöttük. A gyógyteák hatóanyagainak minél teljesebb kinyerése és megőrzése érdekében pontosan követni kell a teák elkészítésére vonatkozó szabályokat. A laza szövetű drogokból, virágokból, levelekből, pl koriander, ánizs, kömény, boróka készült teakeverékeket forrázással kell készíteni, melyet 10-20 percig állni hagyunk. Főzetet olyan teakeverékekből készítünk, melyek gyökerekből, kérgekből és fás állományú növényi részekből tevődnek össze vagy túlnyomórészt ilyen anyagokból állnak. Főzetet úgy készítünk, hogy a forrásban lévő vízhez a szükséges tea anyagot hozzáadjuk és az edényt lefedjük, majd így lassú tűzön 3-5 percig forrásban tartjuk.